Előadás a biztonságos internetezésről

Iskolánkban a diákok nagy része okostelefonnal rendelkezik, melyhez internet hozzáférés is tartozik. Több közösségi oldal, internetes játék regisztrált tagjai. Regisztráció alkalmával sokszor nem a valós életkorukat, adataikat adják meg. Veszélyes tartalmakkal találkoznak, melyeket nem megfelelő módon alkalmaznak, értelmeznek, főleg ha felnőtt segítsége nem áll rendelkezésre a gyerekek számára. Sok esetben magukra maradnak az internetről áramló információ halmazzal.

 

Visszaélések, bűncselekmények ( pedofília, zaklatás, öngyilkosság ) áldozataivá is válhatnak. Nagyon sok fiatal az interneten éli a közösségi életét, itt szerzi a „barátait” és néhány jó szótól, dicsérő mondattól felbátorodva bármire képes az új barátjának. Mindenre rávehető. Teljesen elszakad a valós világtól, a társaitól, szüleitől. Érdeklődése is beszűkül.

 

Előadás a biztonságos internetezésről

 

Sokan nehezebbnek érzik a szemtől-szembe való kommunikációt, ezért inkább üzenetet, e-mailt írnak és chatelnek. Néha nem is tudják, hogy kivel.

 

Ezen tények alapján merült fel az igény az iskola pedagógusai részéről, hogy beszéljünk a biztonságos internet használatról. Így találtunk rá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársára Böjte Zsófiára, aki előadást tartott e témában a 4. és a 8. évfolyamos tanulók számára.

 

Az előadáson egyszerre három osztály vett részt. Az előadó felmérte, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek a gyerekek az internetezésről. Azt követően oktató filmek vetítésével és PowerPointos előadással színesítve beszélt a gyerekeknek az internet veszélyeiről és ezek kivédéséről.

 

Úgy gondolom nagyon hasznos és tanulságos volt mind a gyerekek, mind a résztvevő felnőttek számára.

 

 

Galéria >>

Szőkéné Szabó Csilla

 

www.saferinternet.hu  biztonságos int. program oldala

www.biztonsagosinternet.hu  káros tartalmak bejelentése

www.kek-vonal.hu  internetes rossz élmények kezelése

www.gyermekmento.hu  felvilágosítás, tájékoztatás

www.baratsagosinternet.hu  internetes biztonság szabályai

www.cert.hu    védelmi eszközök

www.egyszervolt.hu    biztonságos gyermek oldal

www.internetombudsman.hu  virtuális jogok ismertetése

www.ifiport.hu     erőszak elleni védelem

www.cert-hungary.hu  kormányzati biztonsági központ

www.webidomar.hu  érdekességek a net világából

 
 
A meg nem nézett filmek:
 
 

https://www.facebook.com/Korszellem/videos/912382188853520/#