AUTÓMENTES NAP-ŐRZŐK NAPJA

2017. Szeptember 22-én Szentendre Város Önkormányzata a már hagyományos Európai Autómentes Nap programsorozathoz csatlakozva, immár harmadik alkalommal városi rendezvényt szervezett a Dunakorzón.  A program az iskoláskorú gyermekeket célozta meg, mint közönséget és a gyalogos, kerékpáros közlekedés egészségességét és fontosságát hangsúlyozta. Az autómentes nappal együtt az Őrzők napja is megrendezésre került, melyen részt vettek a Szentendre rendőrkapitányság munkatársai, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szentendrei Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság egysége és a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Központi Kiképző Bázisának munkatársai.

 

Autómentes nap

 

Iskolánkból ötödik osztályos tanulók vettek részt a rendezvényen. A tanulókat rengeteg színes és izgalmas program várta. A városba érkezéskor különböző bemutatókat láthattunk. Ilyen volt például a motoros rendőr, kutyás rendőr, intézkedéstaktikai, karos forgalomirányító és az autóvadász bemutató. A bemutatók rendkívül látványosak és érdekesek voltak. A gyerekek nagy figyelemmel és érdeklődéssel követték végig az eseményeket.

 

A bemutatókat követően különböző állomásokon lévő programokat látogattunk meg és próbáltunk ki.

 

1. KRESZ teszt kitöltő állomás: a tanulók tanúbizonyságot tehettek a kerékpáros KRESZ szabályainak ismeretéről. A sikeres teljesítők értékes ajándékokban részesültek.

 

2. KRESZ ügyességi pálya: a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatták a tudásukat.

 

3. Futás sebességének mérése Traffipax készülékkel: a gyerekek rövidtávon megmérhették a gyorsasági képességüket.

 

4. Karhatalmi eszközök bemutatása: különböző fegyverek kipróbálására adtak lehetőséget.

 

5. Honvédségi eszközök megtekintése: a tanulók betekintést nyerhettek a harcművészeti gépjárművek belsejébe.  Kifesthették arcukat.

 

6. Ügyességi akadálypálya kipróbálása.

 

7. Katasztrófavédelmi sátor: a kötelező védőfelszerelések felvétele után, a tanulók egy gázzal (nem mérgező) teli sátorfolyóson sétálhattak végig. Megtapasztalhatták, milyen nehéz feladatuk van az Őrzőknek.

 

8. Szolgálati motorkerékpár, gépkocsi megtekintése, rendőri eszközök felpróbálása.

 

9. Létrás tűzoltóautó kipróbálása: a gyerekeket az autó létrájával felemelték, bemutatva ezzel a magasba történő mentés lehetőségét.

 

A tanulók ezen a napon nagyon jól érezték magukat. A rendezvény szervezői minden gyermek figyelmét felhívta a biztonságos közlekedés fontosságára, a szabályok betartására, mindezt izgalmas, a gyermekek számára érdekes módon.  Idén már harmadik alkalommal vettünk részt ezen az eseményen. Reméljük jövőre is hasonló élményekben lesz részünk. 

 

Galéria >>

 

Szeszákné Stomp Katinka