Siker az országos Bolyai Matematika Csapatversenyen

„Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke fővédnöksége mellett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és a BOLYAI CSAPAT Kft. a 2017/2018. tanévben nevezéses alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei/körzeti fordulóját 3-8. osztályosoknak.”

 

 Erre a felhívásra jelentkeztünk idén is már szeptember közepén  a Tudorka osztály harmadik b-s csapatával. Évek óta készítek alsósokat erre az országos versenyre, idén is jókedvvel készülődtünk, ez volt az első megmérettetésünk. Nagy gondot fordítottam a csapat összetételére, hiszen itt nem az egyéni munka a döntő, hanem a verseny lehetőséget teremt arra, hogy a tanulók  átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

 

A felkészülés jól sikerült, az októberben megrendezett megyei fordulón 114 csapat közül mi lettünk az elsők! Nagy volt a boldogság, iskolánk történetében  alsó tagozatos osztály az országos döntőbe nem került még soha. Az eddigi tanévekben csak a megyei második helyig jutottunk többször is. Vártuk nagyon  a november 18-át, ekkor került megrendezésre a döntő a budapesti Veres Péter Gimnáziumban. Az egész ország, valamint a   Kovászna, Hargita, Bihar és Kolozs megye településeinek 36 legjobb csapatával kellett összemérnünk tudásunkat. Diákjaim boldogan jöttek ki a versenyről, azt mondták, hogy” nagyon jó volt”, szinte egymás szavába vágva mesélték el, hogy hogyan gondolkodtak, ki mit tett hozzá a feladatok megoldásához. Másfél órás ebédszünet  után végre elkezdődött  az eredményhirdetés. A 36. helyezettel kezdték, egyre izgatottabban vártuk, mikor kerülünk sorra. Szeptemberben még nem gondoltuk volna, hogy a mi kis csapatunk a harmadik osztályos diákok közül, az ország 15. legjobb matematika csapata lesz!

 

Bolyai matek

 

A csapattagok: Baán Illés Attila, Benedek Baján, Gottlasz Nóra Anna, Surányi Kolos József

 

Nagyon büszke vagyok rájuk!

 

Szentendre, 2017-12-05
Horváthné Nagy Margit