Népek karácsonya rendezvény

Iskolánkba sok olyan gyermek jár, akik családjuk révén valamilyen más nemzethez is tartoznak. Ők egy kicsit másképpen ünneplik a karácsonyt. Kértük őket, hogy mutassák be iskolatársaiknak és pedagógusaiknak a karácsonyi szokásaikat, ismertessék meg kedves verseiket, dalaikat.


Hagyományosan iskolánk tanulóinak műsorát Majnekné Horváth Katalin tanárnő állította össze.


A német nyelvet, még ha kevesebben is, de annál nagyobb lelkesedéssel tanulják iskolánkban a tanulók. Ötödik osztályos németeseinktől kaptunk ízelítőt elsőként az elhangzott német nyelvű versek és dalok bemutatásával, amelyeket Berényi-Szabó Sarolta tanárnő tanított be.


Conzadori Luká beavatta a résztvevőket az olasz karácsonyi hagyományokba, majd egy olasz karácsonyi verset szavalt el, így egyben a dallamos olasz nyelvben is gyönyörködhettünk. Majd Szekeres Barnabás trombitajátéka zárta az olasz blokkot. A fiúk műsorának felkészítője Majnekné Horváth Katalin tanárnő volt.

 

Népek karácsonya rendezvény


Megtudhatták a 3. és 4. évfolyamos és a később közönségként résztvevő 5. és 6. évfolyamos tanulók, hogy az oroszok és a bolgárok jóval később ünneplik a karácsonyt, mint mi. Náluk akkor van karácsony, amikor nálunk vízkereszt, vagyis január 6-án. Két tanulótól hallhattunk orosz és bolgár beszámolót. Arató Szonja, akinek keresztneve orosz eredetű, az orosz karácsonyi hagyományokat ismertette.


Ezt követően Kertészné Ikvai Enikő tanítónő kisdiákjai orosz dalokat énekeltek az idegen nyelv kiváló kiejtésével. Dimitrova Viktória rövid bemutatása a bolgár karácsonyról szólt.


Az angol karácsonyi szokásokat valamennyire szinte minden diák ismeri, ha máshonnan nem a filmekből, vagy éppen angolórán tanultak ezekről. Angliában a karácsonyfa mellett a kandalló díszítése is fontos szerepet kap. Emelt angolos nyolcadikosaink, Bereti Sztella, Sárdy Kata, Tóth Brigitta, Vörös Csenge, Wágner Szonja és Veres Márk erről beszéltek az egyre meghittebben figyelő hallgatóságnak. Majd Őry Beatrix zongorán és Szabó Eszter fuvolán jelenítette meg nekünk az angol ünnepi hangulatot.


A műsor zárásaként Debreczi Lilla, Schultz Janka és Vágási Panni 6. évfolyamos tanulók hegedűn játszották el nekünk a Kis karácsony kezdetű dalt, amelybe közös énekléssel minden jelenlévő lelkesen bekapcsolódott.


Köszönjük mindenkinek, hogy a közel fél órás műsor összeállításával az izbégi iskolában meg tudták idézni a karácsony!

 

Galéria >>

Pavluska Éva magyartanár