Boulder-kaland

{A boulderezés biztosítás nélküli nehézségi mászást jelent alacsony magasságokban. „…ez a sport igényli a gondolkodó hozzáállást. Fizikailag sokoldalú, amellett, hogy saját testünk technikás mozgására edz, terápiás alkalmazása is egyre elterjedtebb, például gerincferdülésre kimondottan jótékony hatású.” /Erbits Gergely, edző/ Rendkívül hasznos még a figyelem és koncentráció, valamint a mozgás koordináció fejlesztésére.}

 

Boulder-kaland

 

A 4/b sportos osztály: néhány kivétellel mindenki sportol valamit. Szeretnek mozogni, új dolgokat kipróbálni. Mi, az osztályfőnökeik is ebben a szellemben neveljük őket: Kertészné Ikvai Enikő komoly sport múlttal rendelkezik és jártas különböző sportágakban. Jómagam több dologba belekezdtem már, de nagyjából négy éve megtaláltam az igazit: boulderezni kezdtem.

 

Osztályunk ügyes, mozgékony és rendkívül nyitott gyerekekből áll. Fontos és erősen motiválóan hat rájuk az általuk szeretett és tisztelt tanár iskolán kívüli élete, példája, szeretnek kérdezni, érdeklik őket a velünk kapcsolatos dolgok. Ezt nagyon jónak és fontosnak tartom, hiszen a tananyagon túl a nevelésük, szemléletük formálása is feladatunk. Enikőnek és nekem is fontos az egészséges életmód, a testmozgás, ami -valljuk be- ma már sajnos sokaknál háttérbe szorul.

 

Szóval rólam hamar kiderült, hogy milyen sportot űzök. Osztályunk ezt nagyon „menőnek” találta, sokan nem is igazán hallottak még erről és borzasztóan érdekelte őket.

 

Boulder-kaland

 

Ezért aztán gondoltunk egy nagyot és elhatároztuk, hogy megismertetjük őket ezzel a nem mindennapi, talán kicsit extrémnek számító sporttal.

 

Kérésemre egyből felajánlotta önzetlen segítségét két jóbarátom: Mikoleczki Wanda -aki egy ideig mászó társam volt és a boulder klub munkatársa, és Erbits Gergely -aki okleveles edző, és akihez a mai napig felnőtt edzésre járok.

 

Vállalták az edzői szerepet és az ő jóvoltukból egy egész  délelőttre csak a miénk volt a XVI. kerületi GI Boulder Klub.

 

 

A gyerekek nagy igalommal várták, hogy kipróbálhassák ezt a sportot. Volt bennük egy kis félelem is, hiszen ilyet még nem csináltak soha.

 

Boulder-kaland

 

Megérkeztünk -Wanda és Gergő már vártak minket, szólt a zene és a hideg ellenére rendkívül vidám és oldott volt a hangulat. Bemutatkozás, eligazítás, átöltözés és kezdődhetett a nagy kaland.

 

Barátaim ismertették a szabályokat -ezt nagyon komolyan kell venni saját és egymás biztonsága érdekében, bármiféle kihágásért szigorúan fekvőtámasszal felelt az illető.

 

Alapos bemelegítés után két csapatra oszlottunk, mivel 24 főt elég nehéz lenne egyszerre koordinálni. Szabad mászással kezdtünk, ami alatt a gyerekek felmérhették a terepet és a szabályok betartása mellett szabadon mászhattak a teremben.

 

Eztután kijelölt utakon próbálhatták ki ügyességüket, megismerhettek néhány technikát, megtudhatták, hogy mikor érvényes egy út teljesítése. Időnként akadtak „fekvőtámaszozók”, de hamar megtanulták, hogy mászó alá menni tilos, közel mászni egymáshoz és rohangálni a teremben szintén.

 

Ügyesek és bátrak voltak, öröm volt látni az arcukon a büszkeséget egy-egy út teljesítése után.

 

Boulder-kaland

 

Végül játékos feladatot kaptak: tíz figurát rejtettünk el a falon, a két csapat versenyzett egymással, ki talál és szerez meg többet. Ebből két fordulót is játszottunk, nagy volt a lelkesedés, mert nem volt elég megtalálni, le is kellett hozni a figurákat.

 

A másik játékban párokban dolgoztak, egymásnak kellett feladatot adniuk úgy, hogy egyikük egy labdát helyezett el a falon, míg a másiknak le kellett hoznia.

 

Az idő gyorsan telt, a lelkesedés nem apadt, de eljött a levezető edzés, amikor ellazíthatták, nyújthatták fáradt tagjaikat.

 

Öltözés, búcsú, örök hála és irány a busz… Sosem felejtik el ezt a napot.

 

Még sokáig beszélgettek erről a rendhagyó testnevelés óráról, büszkén mesélték otthon élményeiket. Az önbizalmuk nőtt és talán néhányuknál lesz még folytatás.

 

 

Hálás köszönet a GI Boulder Klubnak, Wandának és Gergőnek, valamint a szülőknek a támogatásért és a bizalmukért.

 

 

2018. január

 

 

Galéria >>

Feketéné Mooréh Katalin