Öko - „Évszaktúrák” az 1.c-sekkel

Az idei 1. c ÖKO osztály Ökoprogramjainak egyike az ún. Évszaktúra. Ezeken a túrákon, az Iskolánkkal szembeni Tanösvényt járjuk be a Bükkös-patak mentén. Mindig ugyanazt az útvonalat, de más-más évszakban. Megfigyeljük a természet változásait.  A tanösvényen sétálva láttunk vaddisznótúrást, pókhálós „Tündérkertet”. Felismerjük már a csipkebogyót (s akkor ehetjük, szedhetjük, ha megcsípte a dér; 1 éjszakára hideg áztatással  fogyasztjuk teának, C vitaminban nagyon gazdag!!!!!!!)

 

Megnéztük a régi duzzasztót, majd a mostani focipálya mögötti patak-vízhozam mércét. Láttunk galamb-ette rókavacsorát. Felmásztunk a Püspökmajor fennsíkra, ahol falatoztunk "anyacsomagolt" finomságokból! Találtunk ott galagonyabokrot és megtanultuk Weöres S.: Galagonya c. versét (Őszi éjjel izzik a galagonya..). Megcsodálhattuk Magyarország kiemelten védett árvalányhaj mezőjét. Örvendeztünk a Kertes Tanya lovainak és kutyáinak, s elénekeltük az "Erdőszélén házikó, ablakában nagyapó..." kezdetű dalt a nagy komondornak.

 

Majd ismét visszatértünk az erdőbe, ahol is gombát, mohát, makkot, mini-tobozt gyűjtöttünk.

 

Visszaérve Izbég régi (mára már felismerhetetlen) focipályájára, ahol gyermekkorunk Szentendrei Majálisai zajlottak. Itt megtaláltunk egy tűzrakó helyet, s megláthattuk a túloldalról a MI KISBÁNUNKAT. Átkeltünk a patakon, és senki sem lett vizes!

 

Téli túránk alkalmával itt-ott még találtunk hófoltokat, és jó sok állatnyomot figyelhettünk meg a hóban, és a magfagyott talajban. Madár-óránkon kitelepítettünk 10 nyitható fedelű odút, melyet Kollár Péter apuka készített nekünk. Megbizonyosodtunk a téli túránkon, hogy minden odúnk megvan! A kopasz, de havas fák közt jobban szemügyre vehettük az ősszel látott mókusfészket. Olyan szerencsében is volt része a csapat hátsó felének, hogy 2 őz elszaladt alattunk a patak melletti csapáson. Lili azért szomorú az egyik képen, ahol eszik, mert ő nem láthatta kedvenc állatait az őzikéket.. Ezúton nagyon tetszett a gyerekeknek, hogy az amúgy "tilos kategóriába számító jégtörést" ma megengedtük nekik. A vadrózsán a csipkebogyó már „megérett”, van, aki megkóstolta. Galagonyát még megtaláltuk a bokrokon, de már jóval kevesebb van rajta, mert a madarak azt fogyasztják. Az árvalányhaj mező még így "szárazon" is gyönyörű látványt nyújtott. Erről tanúskodnak az őszi és téli képeink. Már alig várjuk a tavaszi és nyári túránkat…!

 

 

1.c  Enikő néni és Kati néni

 

Galéria 1 >> https://photos.app.goo.gl/rZWCKq2qtT2HA3Uz5

 

Galéria 2 >> https://photos.app.goo.gl/2Q4WzBWJiUBjmrfg6