Öko - Beporzók napja

Beporzók napja március 10-ére eső jeles nap. Azért nevezték ki ezt a napot, hogy felhívják a világ figyelmét arra, hogy  vészesen csökken a világon azon élőlények száma, melyek a növények beporzását végzik.

 

"Világszerte csökken a vadon élő beporzó rovarok változatossága, egyedszáma és biomasszája, egyebek között a természetes élőhelyek fogyatkozása, a légszennyezés, a növényvédő szerek használata, az inváziós fajok megjelenése és a klímaváltozás hatásai következtében. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh nem pótolja őket."-olvashatjuk a Magyar Természettudományi Múzeum blogjában.

 

 

     Meghívtuk osztályunkba Dublinszki-Boda Brigitta méhészt erre a jeles alkalomra, és nagyon érdekes előadásban volt részünk, sok új információval látott el minket. Többek között megtudtuk tőle azt is, hogy a beporzók között nem csak a mézelő méhek, hanem a dongók (poszméhek), lepkék, darazsak, kisebb poloskák, madarak (pl. kolibri), a denevérek is végeznek beporzást.
 
 
A múlt héten adott nekünk egy kérdőívet, melyet a beporzókról álltott össze. A két órás játékos és szemléletes foglalkozás után ismét kitöltöttük ezt a kérdőívet, mely már tartalommal és tudással telítődött meg, s negyed annyi időben telt, mint első alkalommal. Kíváncsian várjuk a kiértékelését!
 
 
     Ebben a két órában, -többek között- megfigyelhetett minden gyermek egy virágot, ahol megismerkedtek a virág részeivel, a bibével, a porzókkal és szerepükkel. 
 
 
Megfigylehették és megkóstolhatták a virágportSzétválaszthatták a "teli kosárból", hogy mely élelmiszereken végeznek a rovarok beporzást és melyeken nem.
 
 
      Megismerkedtünk a "darázs-garázs" fogalmával, és a gyerekek legnagyobb örömére készítettünk is csoportmunkában 3 rovarházat, melyet elhelyeztünk a Kisbánház patakpartján egy "természetes rovarlakhelyen", egy kissé lyukacsos-szuvas farönkön. Közben nyíló tavaszi vadvirágoknak és a patakban úszó vadkacsapárnak örvendtünk ezen a szép napsütéses, de kissé szeles délelőttön.
 
A lelkes-figyelemtől elfáradt gyermekek önfeledt játékát láthatjuk a képanyag végén.
 
 
Fotók: