Öko - DÖK Öko-Sport nap!

A tavaszi szünet záró akkordjaként idén is megrendeztük iskolánkban hagyományainkhoz hűen a DÖK Öko-Sport napot. Az időpontválasztás tökéletes volt, hiszen gyermekeink a tavaszi (remélhetőleg mozgékonyan töltött) szünet után, nem találták magukat azonnal az iskolapadokban.  Szerencsések voltunk, még abban a tekintetben is, hogy az idei csapadékos, hűvös tavaszi időjárás megkímélte rendezvényünket. Ilyenkor alsó és felső tagozat egyaránt a sportnak és természetnek szenteli ezt a napot.

 

Természetesen mielőtt a felsős gyerekek elé tártuk volna a kiemelt napunk részleteit, azelőtt tantestületünk tanárai egy kreatív ötletekkel bővelkedő értekezleten állították össze a nap programját és szabályait. Eldöntöttük, hogy akadályversennyel fogjuk meglepni tanulóinkat, így zömében kettesével vállaltunk és valósítottunk meg különböző izgalmas, tanulságos ügyességi feladatokat. A gyerekekkel már a szünet előtti napokban elő kellett készíteni a rendezvényt, hiszen plakátot és menetlevelet is kellett készíteniük osztályonként növendékeinknek. A plakátoknak a fenntarthatóság témakörén belül az

 

5.-6. évfolyamon:

 

1. A víz  : Víz nélkül nincs élet
2. Testi-, lelki egészség

 

7.-8. évfolyamnak pedig:

 

1. Közösségi közlekedés
2. Fenntartható városok és közösségek
3. Fellépés az éghajlatváltozás ellen

 

-  a következő témákat kellett megjeleníteniük.

 

A vetélkedő szabályai alapján a gyerekek osztályonként alkottak egy csapatot, állomásonként tíz pontot kaphattak – figyeltük, hogy a csapat minden tagja vegyen részt a feladatok megoldásában. Iskolánk felső (és alsó) tagozatára 12-12 osztály jár (évfolyamonként 3), ezért tizenkét állomásra jutó feladatot alkottunk meg a maroknyi felsős kolléga részvételével. Az állomásokon 12 perc megvalósítási idő járt a megoldásokra.

 

Mielőtt elkezdtük volna az akadályversenyt, a gyermekeinkkel korábban már egyeztetve iskolánk csodálatos, természetes környezetét raktuk rendbe. Gumikesztyűk és szemeteszsákok segítségével röpke fél óra alatt tisztává vált környékünk. A patak és környéke takarítását követően kezdtük el a várva várt akadályversenyt.

 

Az állomásokon a következő feladatok vártak:

 

1, Lábbal rajzolás

2, Bükkös-patak élővilágának felismerése

3, Vizes totó és rejtvény

4, Puzzle az év madarairól és állatairól

5, Képkirakás, címadás a víz témaköréből

6, Amőbás, ügyességi játék

7, Növényi levelek felismerése

8, Kulturális kvíz Szentendréről

9, Olimpiai totó

10, Akadálypálya

11, Baleset, - és tűzvédelmi feladatok

12, Gyógynövények felismerése illat és fotó alapján

 

 

Az eredményhirdetésre a játékos verseny menetleveleinek és plakátjainak értékelése után került sor, ahol az első négy helyezett értékes jutalmat kapott.

 

Minden résztvevő elégedetten, újabb ismeretekkel gyarapodva és a környezettudatos szemléletében megerősödve térhetett haza a verseny után.

 

Galéria >>